יום שישי

Art Dé-fucking-coratif

Le seul véritable voyage, le seul bain de Jouvence, ce ne serait pas d’aller vers de nouveaux paysages, mais d’avoir d’autres yeux, de voir l’univers avec les yeux d’un autre, de cent autres, de voir les cent univers que chacun d’eux voit, que chacun d’eux est

Marcel Proust, À la recherche du temps perdu, La prisonnière, Paris, Gallimard, bibliothèque de la Pléiade, [1923], 1989, t. III, p. 762
אחרי הכנה ממושכת ולחלוטין לא בהפתעה הגיע התאריך של המבחנים לביה"ס ארט דקורטיף. בתאריך שפורסם מראש ובשעה הנקובה מתפרסמת באתר האינטרנט של בית הספר נושא, אליו צריכים המתמודדים להתייחס על גבי 10 עמודי A3 בכל הטכניקות המוכרות להם (ציור, צילום, רישום, קולאז' וכיו"ב) בזמן מוקצב של 5 ימים בלבד. לא פראיירים החבר'ה האלה.

עכשיו אני כבר יודעת שלא התקבלתי. אולי ראיית החיים כמסע לא היתה להם מקורית מספיק, אולי העבודות עצמן לא מצאו חן בעיניהם, הפחותה שבסיבות מספיקה כדילא להתקבל. לא התוצאה, שגיליתי לא פחות מחודש וחצי לאחר המאורע, היא שטלטלה כל כך את חיי בימים שלאחר ההגשות. אני לא ממש יודעת מה כן.


חסרת השראה? חסרת תושיה? חסרת מרץ? הסופש שלאחר ההגשות כלל בעיקר סיגריות, בליסה, טלויזיה (אני בכלל לא רואה טלויזיה) ומרורים. הכל הפך להיות דלוח, גמלוני, דהוי, ובלי כל סיבה ממשית. אין סיבה בעצם לשקוע ברחמים עצמיים. לקח לא מעט זמן להבין את זה. אבל כמה מאיים זה לצעוד קדימה, כשאפשר להישאר במקום. הנוחיות קורצת, ההרגלים מפתים. איך אפשר בכלל לחשוב בגדול כשהיופי המלאכותי של המטר על מטר מסביבך ממכר כל כך? לפרוץ גבולות? למי יש כוח?!



La citation, facilement trouvée. En quelques mots, Proust habille du somptueux manteau de ses mots ce qui est pour moi une réalité. Le choix du lieu public, presque aussi immédiat. La Gare du Nord voit se croiser le plus grand nombre de voyages parisiens.
Et qu'est-il, ce voyage, cette tentative de voir à travers de nouveaux yeux ? C'est un mouvement, un changement qui n'a pas de semblable. Ce sont les autres voyageurs, les bagages qu'ils portent, les marches, la route. C'est l'inconnu et l'anticipation, ce sont les débuts, ce sont les fins, c'est la crainte et l'espérance.
Ce sont toutes les découvertes que je souhaite dans mes voyages, dans mon Voyage, et c'est les yeux grands ouverts que je m'achemine vers le future, en présent.

מֶרְץ - להרגיש בבית

תחושה של מלנכוליה באוויר. קצת פתאטי אמנם לכתוב אימרה בסגנון "מוכרחים להיות שמח" אבל מה לעשות, זו האמת. מוכחרים. המילים "הכל עניין של נחישות", של עומר, חברי החכם, החסר לי עד אימה בכל יום שעובר מאז המלחמה המקוללת בעזה בקיץ האחרון, מהדהדת באזני בכל צעד ושעל.

חודש מרץ, השנה כמו בשנה שעברה, מסמל את ביאתו המתחדשת של הטוב למחוזותי. החודש הזה הנושק לעיצומה של השנה, מביא איתו אנרגיות. אנרגיות קצת משונות אמנם, כי הן כולם מכוונות לעבר מטרה שלא כל כך ברור מה היא, האם והיכן היא תתגשם. שהיות ממושכות אך מתוקצבות במוזיאונים ובספריות, סימון וי שורות של מטלות ורעיונות שנרשמו זה מכבר במחברת, ושיחה אחת מכוננת עם אבא.

השאלות בסגנון "פריז 2010 עד מתי?" מהדהדות בראש הקטן שלי, ועושה רושם שהן לא מתכוונות לעזוב בקרוב. דווקא אבא שלי, שאני יודעת היטב כמה חשובה לו הדיפלומה והמסגרות המקובלות, היה זה שהבהיר לי שהתפיסה שאומרת שמותר לעשות וליזום וליצור רק אחרי שיש לך בידיים את הסרטיפיקט המתאים - היא שגויה מהיסוד. המדברים ידברו בזמן שהעושים יביאו את האוכל הביתה, זה נכון, אבל אין ספק בחשיבותה של הדרך. וכולם נוטים לשכוח את זה. כמה טוב שיש לי אבא שמזכיר.

-----

פסח

בצרפת שני לילות של סדר ראשון. הסדר השני הוא כבר עניין אחר. את הלילה הראשון חגגנו אצל תמר ויינבלום, הקולגה היקרה. עלמה ואני התייצבנו, בידיי חרוסת על פי מתכון מסורתי של אבא (שקדים, תפוחים, קוניאק וקליפת תפוז), בידיה סלט עלי תרד וחתיכות מנגו. זו פעם שניה (שלישית אם סופרים את טיול הבת-מצוה שלי לקניה) שאני חוגגת את הערב הזה לא בארצי. זה אחד המועדים שככ חשוב לי בהם שיהיה לי תחליף שריר וקיים למשפחה שלי, תחושה מוכרת של בית.

לעומת השנה שעברה, פסח השנה היה הצלחה כבירה. אצל תמר ודן וינבלום השולחן צבעוני, האוכל משובח והאורחים נעימים ומעניינים. יציאת מצרים נחגגה כתזכורת אמיתית לשחרור מתלות, לחופש, אביב וחירות, בהקראת הגדה חילונית ובהשתתפות פעילה של כל אחד מיושבי השולחן - אם בהפעלה לשיר עם תנועות ואם בריקוד של בת שבע. אני קראתי את אביב של אלתרמן. ברור.


למחרת חגגנו אצל עלמה "סדר לילדים האבודים", לכל בני גילנו מכרינו שנמצאים פה, עכשיו. ההכנות, ההכנות. כי במחוזותינו כל אירוע הוא הפקה. הכי חשוב שהיה טעים, נעים והמון יין.

ברור שהחלק הכי כיפי הוא הריכולים והסיכומים אחרי שאחרון האורחים עוזב.